english-flag
Search

Αντιπροσωπευτικό Γραφείο Βρυξελλών

Βασικός μοχλός προώθησης των σχεδίων για την ανάπτυξη ενός μόνιμου και σταθερού δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας στο εξωτερικό αποτελεί το Αντιπροσωπευτικό Γραφείο της ΚΕΕ στις Βρυξέλλες. Το Γραφείο συμβάλλει σημαντικά στην ενεργό και συστηματική παρουσία και δραστηριοποίηση τόσο της ΚΕΕ όσο και των ελληνικών Επιμελητηρίων στο Ευρωεπιμελητήριο και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμβάλλει στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων των ελληνικών Επιμελητηρίων, γεγονός που ενεργεί προς όφελος των παραγωγικών τάξεων που εκπροσωπούν. Επίσης, η ύπαρξη και λειτουργία του Γραφείου σε έναν από τους κυριότερους πολιτικούς πόλους παγκοσμίως, έχει καταστήσει δυνατή την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στα Επιμελητήρια – μέλη της ΚΕΕ και κατ΄ επέκταση στις ελληνικές επιχειρήσεις, για την βελτίωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται και την καλύτερη πρόσβασή τους στα διάφορα χρηματοδοτικά μέσα.

Σκοπός του Γραφείου είναι η ενημέρωση της ΚΕΕ και όλων των ελληνικών Επιμελητηρίων για τα συμβαίνοντα στην ΕΕ είτε πρόκειται για προγράμματα και κοινοτικές πρωτοβουλίες, είτε για νομοθετικές πρωτοβουλίες και η προώθηση των θέσεων των ελληνικών Επιμελητηρίων στη διαμόρφωση κοινοτικών πολιτικών αρμοδιότητας Επιμελητηρίων, καθώς επίσης και η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των Επιμελητηρίων για τη συμμετοχή τους σε αυτά.

Μετά την εκλογή του Προέδρου της ΚΕΕ κ. Γεωργίου Κασιμάτη στη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του Ευρωεπιμελητηρίου και την ανάθεση σε αυτόν αρχικά του θέματος της διεύρυνσης και στη συνέχεια των θεμάτων ενέργειας, μεταφορών και τουρισμού, η συμβολή του Γραφείου στην επιτυχή εκτέλεση των καθηκόντων του υπήρξε καθοριστική.

Τέλος σημειώνεται το γεγονός, ότι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γυναικών (“European Women Network”) αποτελεί πρωτοβουλία του Γραφείου Βρυξελλών, η οποία στη συνέχεια υιοθετήθηκε από το Ευρωεπιμελητήριο. Το Δίκτυο αυτό στοχεύει στην προβολή του ρόλου, που οι γυναίκες των ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων και οι γυναίκες επαγγελματίες διαδραματίζουν στις σημερινές εξελίξεις και ανάγκες για την επαγγελματική τους επιτυχία και την επιτυχία του δικτύου των Επιμελητηρίων. Σκοπός άλλωστε του δικτύου είναι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής βάσης πληροφόρησης και προώθησης των απόψεων και ενδιαφερόντων των γυναικών επαγγελματιών. Στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων θεμάτων, η ταχύτερη ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών επαγγελματιών στην οικονομική ανάπτυξη και η αναγνώριση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών.

Επίσης το Γραφείο Βρυξελλών:

  • Πραγματοποιεί συναντήσεις με Εκπροσώπους άλλων Εθνικών Επιμελητηριακών Αντιπροσωπειών και ανταλλάσσει απόψεις με σκοπό την προώθηση της διμερούς συνεργασίας.
  • Συνεργάζεται με το Ιδιαίτερο Γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου για τη διερεύνηση συμμετοχής της ΚΕΕ και των Επιμελητηρίων σε προγράμματα που εντάσσονται στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση και την καινοτομία.
  • Συνεργάζεται με στελέχη της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (Μ.Ε.Α.) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Συνεργάζεται με μέλη και στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στα πλαίσια αυτά το Γραφείο παρέχει βοήθεια και συνεργασία στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, οι οποίοι οργανώνουν ελληνικές αποστολές στις Βρυξέλλες, καθώς και άλλες εκδηλώσεις, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχία του έργου τους. Εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισκέπτονται το Γραφείο και ενημερώνονται για τις δράσεις του και το ρόλο του στις Βρυξέλλες.
  • Διοργανώνει στο χώρο του ενημερωτικές συναντήσεις για τις διάφορες αποστολές που πραγματοποιούνται κατόπιν σχετικών προσκλήσεων των Ελλήνων Ευρωβουλευτών.

Η αποστολή του Γραφείου Βρυξελλών είναι:

  • να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί την κεντρική υπηρεσία και τα μέλη της ΚΕΕ για τα ευρωπαϊκά θέματα στους τομείς ενδιαφέροντος της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.
  • να εκπροσωπεί την ΚΕΕ και να διαμορφώνει και προωθεί τις θέσεις της, σε συνεργασία με την κεντρική υπηρεσία:
    • στο Ευρωεπιμελητήριο, στο οποίο ο Πρόεδρος της ΚΕΕ είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος
    • και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία).

Στα Επιμελητήρια – μέλη της ΚΕΕ παρέχει τις παρακάτω υπηρεσίες:

  • Πληροφόρηση για ζητήματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας.
  • Παροχή συμβουλών για ευρωπαϊκά θέματα.
  • Οργάνωση επισκέψεων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Μετάβαση στο περιεχόμενο