english-flag
Search

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη DEAL NEWS: Απαιτούνται περισσότερα μέτρα για τη βιωσιμότητα και ανάκαμψη των επιχειρήσεων

xatz

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα DEAL NEWS σχετικά με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.


Tα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και εξειδικεύθηκαν στη συνέχεια από το οικονομικό επιτελείο έχουν αναμφίβολα θετικό, κυρίως κοινωνικό, πρόσημο.

Η στήριξη της νέας γενιάς, η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών-δωρεών, η κάλυψη μέρους της αύξησης στο ρεύμα είναι, σίγουρα, μεταξύ των θετικών παρεμβάσεων.

Και στο πεδίο του επιχειρείν, η μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων και η περικοπή των επιστρεπτέων προκαταβολών θα ελαφρύνουν, εν μέρει, το βαρύ τους φορτίο.

Αρκούν όμως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, για να μπορέσουν οι  επιχειρήσεις να επιβιώσουν από τα πολλά και βαριά «τραύματα» της 10ετούς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και να αντιμετωπίσουν τη νέα απειλή των ανατιμήσεων;

Η απάντηση είναι σίγουρα όχι.

Τα Επιμελητήρια έχουμε κατ΄επανάληψη τονίσει την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσης για το κρίσιμο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, και ιδιαίτερα των οφειλών που «γεννήθηκαν» στην πανδημία. Η διαγραφή μέρους των χρεών αυτών αποτελεί μονόδρομο και χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στις εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν υπήρξε καμία σχετική αναφορά, όπως και για το θέμα της ρευστότητας, που αποτελεί νούμερο ένα ζητούμενο για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και η διευκόλυνση της πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, εκτός του οποίου μένει σήμερα το 85% των επιχειρήσεων, μπορούν να δώσουν «ανάσα» στο επιχειρείν.

Ελλιπής, όμως, είναι και η μέριμνα για την προστασία των επιχειρήσεων από το κύμα ανατιμήσεων. Είναι, φυσικά, θετική η παρέμβαση υπέρ των νοικοκυριών για την αύξηση της τιμής του ρεύματος, ωστόσο η επιδότηση αφορά τους καταναλωτές χαμηλής τάσης και όχι μεσαίας και υψηλής (βιοτεχνίες, βιομηχανίες). Αυτό σημαίνει ένα επιπλέον, υψηλό, ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις, που θα πληγούν επίσης από το μειωμένο διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα των νοικοκυριών, καθώς δεν ελήφθησαν μέτρα για τη μείωση ή κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, σε προϊόντα, όπως ο καφές, αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης.

Για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα καταθέσαμε τις προτάσεις μας στον Πρωθυπουργό, τον οποίο είχαμε την τιμή να υποδεχθούμε στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ στη Θεσσαλονίκη, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του.

Η επιμελητηριακή κοινότητα θα συνεχίσει, με όλες της τις δυνάμεις, το έργο της για τη στήριξη και ανάπτυξη του επιχειρείν.

Μετάβαση στο περιεχόμενο